Hej alla!

Ensinnäkin haluan sanoa,etten ole poliittisesti aktiivinen henkilö, vaikka aiheeni voivat käsitelläkin poliittisia asioita. Olen näennäisesti Kokoomuksen kannattaja, mutta tuokin vain siksi, että internetissä tehdyt testit sen minulle osoittavat. Testeissä myöskin kävi ilmi, että olisin samoilla poliittisilla linjoilla Kristillisdemokraattien kanssa. Hail to the Queen, Päivi Räsänen! En myöskään lue aktiivisesti uutisia, joten en oikeastaan tiedä mistä kirjoitan. Tästä syystä pyydän julkista anteeksipyyntöä, jos pahoitan jonkun mielen näillä kirjoituksilla. 

Pienen esittelyn jälkeen mennäänkin suoraan asiaan. Ensimmäisessä ja mahdollisesti myös viimeisessä blogissani käsittelen nimittäin aihetta, joka varmasti kutittaa jokaisen kurkunpäätä ja mielipide onkin pakko yskäistä päin kuulijan naamaa. Pakkoruotsi.

Pakkoruotsin poistamisesta on puhuttu jo siitä,asti kuin itse aloin sitä opiskelemaan. Minulla itselläni on aina ollut vahva mielipide asiasta. Olen sitä mieltä, että Ruotsin kieli tulisi sallia vapaaehtoiseksi vähintäänkin Itä- Suomessa. Olen asunut koko elämäni Imatralla, aivan Venäjän rajalla, enkä ole eläissäni törmännyt täällä alueella ruotsia äidinkielenään puhuvaan henkilöön. Mitä siis itse henkilökohtaisesti olen tehnyt ruotsin kielen taidollani. En yksinkertaisesti mitään. Tukholman reissutkaan tuskin tulevat allekirjoittaneella yleistymään, sillä laivamme kokka tuntuu jostain syystä useimmiten kääntyvän kohti Tallinnaa. Ruotsissa on ehkä kauniimpia naisia kuin Virossa, mutta kyllä lavallisella Ale Cogia saa Virolaisetkin näyttämään hyvältä. Ruotsi on siis täysin turha tällä alueella. Sen sijaan venäjä, ah tuo vähintäänkin yhtä ihana puheenaihe kuin ruotsi, on nousemalla todella tärkeäksi kieleksi alueellemme Etelä- Karjalalle. Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että jokaisen Itä- Suomessa asuvan tulisi opiskella koulussa ruotsin sijaan venäjän kieltä. Eikö niitä talokauppojakin olisi mukavampi tehdä, jos osaisi kieltä? 

Tietenkin, jos pakkoruotsista tehtäisiin vapaaehtoinen tietyillä alueilla, alkaisi muutkin alueet vaatimaan sitä. Tämä tietenkin johtaisi lopulta pakkoruotsin poistamiseen koko maastamme. Jäljelle varmasti jäisi katkera vajaan 300 000 hengen purjevenekansa, mutta äkkiäkös sitä seilailee Ahvenanmaalle, tai miksei vaikka itse Ruotsiin.

Poliitikkojen mielipide pakkoruotsista lienee selvä. Taannoin haastattelussa Risto Reipas(Jyrki Katainen) sen osoitti vastaamalla ruotsia puhuvalle toimittajalle suomeksi, että "anteeksi, nyt mä en pysty ruotsiksi". Jyrki olisi voinut aivan hyvin voimaakkaana poliittisena vaikuttajana voinut lähettääkkin aikoinaan verorahojen sijasta Kreikalle pakkoruotsimme. Päivi Rääesen olisi myös voinut laittaa samaan pakettiin. 

Ystäväni linkitti minulle mielenkiintoisen artikkelin. Sen mukaan tulevaisuudessa elinkeinoelämässä tarvitaan enemmän Venäjän kielen taitoa. Tämä ei ketään tietenkään yllätä, vaan se, että mikä kieli oli sijoitettu toiseksi tärkeimmäksi. Ei, se ei ole englanti, eikä suinkaan ruotsi. Ei, kyseinen kieli joka olisi nostamassa päätään on Portugali. Portumikä? se piskuinen 10 miljoonan asukkaan maa jossain tuolla suuren ja mahtavan Espanjan vierellä? En edes tiennyt, että portugali on kieli. Luulin heidän puhuvan espanjaa. Olin väärässä, mutta onneksi Wikipedia korjasi käsitykseni. Kiitos siitä! :)

Olemmeko siis menossa pakkoportugaliin koulujärjestelmässä? Minä en ainakaan kumarra portugalille ennenkuin Christiano Ronaldo lopettaa sukeltelun ja voittaa FIFA:n vuosittain jaettavan kultaisen pallon. Häntähän voidaan kuitenkin pitää maansa vaikutusvaltaisimpana henkilönä monen nuoren mielestä. Näin ei kuitenkaan tule koskaan tapahtumaan. Millä ihmeellä tuo portugalin opiskelu sitten saadaan muka kohoamaan pilviin, kuten artikkelissa ennustetaan?

Jos Ronaldoa käytettäisiin mainoskikkana Portugalin kielen nostamisessa maailmankartalle, pakkoruotsin kannattajat pystyisivät helposti tekemään saman. Miettikääpä vaikka Zlatan Ibrahimovichiä, hänhän olisi itseasiassa vakuuttavampi henkilö kuin Ronaldo. Jos näkisit Zlatanin kadulla ja hän sanoisi sinulle; "Mielestäni sinun kannattaisi pysyä pakkoruotsin kannalla", pysyisitkö? Uskon, että pysyisit. Onhan Zlatan jo tähän mennessä rohmunnut koko PSG:n(Paris Saint-Germain) ja Ruotsin jalkapallomaajoukkueen itselleen, miksei hän saisi suomalaisia käännettyä puolelleen. Ruotsin seuraava kuningas lienee myös sama jannu, niin sokein silmin Ruotsissa uskotaan kaikkeen mitä Zlatan tekee.

Kysyisin myös, että mitä portugali on tehnyt saadakseen kielelleen tulevaisuudessa noinkin suuren aseman? Viimeksi kun maa teki jotain merkittävää minkä vuoksi se pääsi uutisiin, oli vuosi...odotahan kun mietin...aivan, ei milloinkaan. 

Täytyy palata vielä tuohon mielikuvaan, jossa pakkoruotsi poistuisi vähitellen suomesta ja venäjän kieli saisi jalansijaa. Se tuo heti mieleeni tapahtumat 1900-luvun vaihteen suomessa. Ensin ollaan Ruotsin vallassa satoja vuosia, jonka jälkeen hyväksymme vallanvaihdon ilomielin ja siirrämme sen toiselle puolelle rajaa, venäjälle, joka vuonna 1899 aloitti toimenpiteet Suomen venäläistämiseksi parilla oikein mukavalla sortokaudella. Millä tavoin tämä olisi verrattavissa Suomen nykyiseen tilanteeseen on se, että yritämme päästä eroon toisesta virallisesta kielestämme ruotsista kun samalla venäjän kieli ottaa tukevampaa jalansijaa maassamme. Olisiko tulossa uudet sortokaudet, mutta tällä kertaa kielten kautta?Ehkä venäjä yrittää venäläistää suomen kielen esimerkiksi panemalla sanoja suuhumme? Mitä jos kaikkien rakastama NRJ ja Ylex häviävät(NRJ saisi kyllä kadotakin) ja niiden paikat valtaa Radio Sputnik, joka jatkaisi soimistaan, vaikka yrittäisit kuinka sulkea Ruotsista tuomasi Farkku-Volvon radiota. Tämä painostus kielen kautta jatkuisi muutaman vuoden ja puff...olisimme osa Äiti-Venäjää. Tätä skenaariota ajatellessa tulee vahvasti miettineeksi, ettei se pakkoruotsi ehkä olekaan nii paha asia. 

Lopputuloksena tulen siis siihen tulokseen, ettei minulla ole mitään lopputulosta. Sanoin kuitenkin jo aikaisemmin, että meidän alueellamme pakkoruotsi tulisi poistaa ja venäjän asemaa tulisi korostaa. Pidetään Sergei iloisena rajan takana ja Portugalista en sanokkaan enää mitään!

Hyytsi